Kockázatkezelés

Szerintem nem tévedek nagyot amikor azt mondom, hogy az emberek kb. 80-90%-ának ismeretlen ez a kifejezés. Nyilván ez nem feltétlenül az ő hibájuk, hiszen a szuper oktatási rendszerünkben számtalan fölösleges információval telepumpálják a gyerekek agyát, de valahogy erről az igencsak fontos kifejezésről elfelejtenek még csak említést is tenni.

Én 2008-ban ismerkedtem meg az online pókerrel és 1 év múlva már stabilan pénzt kerestem vele. De hogyan lehetséges ez, ha a legtöbb ember azt állítja, hogy ez szerencsejáték. A magyarázat nagyon egyszerű: kezeltem a kockázatot! Természetesen rengeteg tanulás is hozzájárult ehhez, mert lényegében a matematika is segíti a jó játékost, de sokkal fontosabb tényező a pszichológia és a már említett kockázatkezelés. Ugyanis lehet egy pókerjátékos született profi, vagy matematikai zseni, ha nem kezeli a kockázatot, akkor hosszú távon vesztésre van ítélve. Itt máris említést tettem egy másik nagyon fontos tényezőről, ez pedig a hosszú táv.

De mi is az a kockázatkezelés és mi különbözteti meg a szerencsejátéktól. Megpróbálom ezt most a blogomon található lehetőségekre levetítve elmagyarázni. Az első dolgunk az, hogy határozzuk meg azt a pénzmennyiséget, amit arra szánunk, hogy befektetéseket eszközöljünk belőle. Ez lesz a kockázati tőkénk. Ezután következik a kockázati szint meghatározása, vagyis el kell döntenünk, hogy a rendelkezésünkre álló tőkéből mekkora összeget szeretnénk egy adott programba befektetni. Ezt megtehetjük százalékosan is mindig az adott tőkére vetítve, de meghatározhatjuk összegben is. Ez a legfontosabb lépések egyike, hiszen itt állapítjuk meg azt, hogy hol van a tűrőképességünk határa. Egyértelműen kijelenthető, hogyha annak az összegnek az elvesztése, amit meghatároztunk és befizettünk egy adott oldalra fájdalmat okoz, akkor rosszul határoztuk meg a kockázati szintünket. Ebből valószínűleg rájött mindenki, hogy a kockázati szint megállapításában senki nem segíthet nekünk, azt mi magunknak kell kitapasztalni, hogy mekkora összeg kockáztatása esetén nem érezzük kellemetlenül magunkat. Viszonyításképpen elmondom, hogy a pókerjátékosok körében pl. a No Limit Texas Hold’em pókerjáték estében a maximális kockázati szint 5% és ezt nagyon kevesen képesek elviselni. A legtöbb játékos inkább 1-2% körül határozza meg. Ennek az a magyarázata, hogy ebben a játékban akár percek alatt is elveszíthetünk 3-4 vagy akár több teljes beülőt (az a pénzösszeg, amivel beülünk az asztalhoz, vagyis ez a kockázati szintünknek megfelelő összeg), ami 5%-os kockázati szint esetén bizony akár a tőkénk 20-30%-át is jelentheti. Ez nem kis pszichés megterhelést jelent és ez okozza a legtöbb pókerjátékos bukását. A szituáció gyakorlatilag teljesen ugyan ez a tőzsdei kereskedés esetében is, főleg azoknál, akik napon belüli kereskedést folytatnak.

Jelen befektetéseknél ugyebár nem kell ilyen gyakran döntéseket hoznunk és csak nagyon extrém esetekben fordulhat elő, hogy akár egy napon belül több program is bedőljön és ezzel elveszítsük a teljes befektetett pénzünket. A napi kifizetést nyújtó programok esetében ugyebár már az első nap után tudjuk csökkenteni a kockázatot azzal, hogy kifizetést kérünk, ezáltal már ettől a naptól kezdve nem tudjuk elveszíteni a teljes befektetett pénzünket (persze ez csak akkor igaz, ha az általam javasolt stratégiákat betartjátok). Ezért ezekben az esetekben vállalhatunk némileg magasabb kockázatot is, de azt semmiképpen nem javaslom, hogy ez a szint a kockázati tőkénk 10%-a fölé menjen. Miért fontos ez? A válasz egyértelmű. Ez segít megvédeni minket a csődtől, vagyis így tudjuk megóvni a tőkénket. Ez maga a kockázatkezelés. Természetesen minél kisebb ez a szint, annál jobban védjük a tőkénket, de a túl alacsony szint meghatározása is veszélyes lehet, mert abban az esetben előfordulhat, hogy az alacsony bevételek nem motiválnak minket kellőképpen és ezáltal elveszítjük az önkontrollt és átcsapunk a szerencsejátékos kategóriába, aki egy lapra tesz fel mindent. Az esélye megvan, hogy ezzel nagyot nyerjünk, de sokkal nagyobb annak az esélye, hogy a teljes tőkénket elveszítjük és hosszú távon ez biztos csődhöz vezet. Nem egy és nem kettő ilyen esetet láttam már.

Az eddig felsoroltak adják a kockázatkezelés alapját és az általam bemutatott stratégiák fogják ezt tovább finomítani, amelyeknek az első lépése a kockázat csökkentése. Vagyis amint elindult a befektetésünk, azonnal el kell kezdenünk csökkenteni a kockázatot és a napi hozamokat/jóváírásokat kikérni a számlánkra. De erről részletesen majd a stratégiák menüpont alatt írok.

Egy másik fontos kifejezést is szeretnék még itt megemlíteni, ami ezeknél a befektetéseknél szorosan kapcsolódik a kockázatkezeléshez. Ez pedig a diverzifikáció. Ez nem más, mint a kockázat csökkentése a portfóliónk bővítésével. Vagyis minél több programba fektetünk be, annál kisebb az esélye annak, hogy mind egyszerre bedőljön és ezáltal elveszítsük a teljes tőkénket. Emellett azt javaslom, hogy mindig hagyjuk meg a tőkénk bizonyos részét, hogyha új lehetőségek, vagy váratlan költségek merülnek fel, akkor legyen mihez nyúlni.

Akik az itt leírtakat betartják, mindent megtesznek annak érdekében, hogy megóvják a tőkéjüket és ezáltal hosszú távon sikeresek legyenek. Ehhez kívánok kitartást és türelmet, mert ezekre mindenképpen szükségetek lesz!

Még néhány gondolatot szeretnék veletek megosztani, ami két dologgal kapcsolatos. Az egyik, hogy sok olyan kérdés érkezik hozzám, hogy szerintem ezt vagy azt a programot mennyire tartom jónak és szerintem mennyi ideig fog még futni. Erre az én válaszom nagyon egyszerű: nem tudom, hiszen nem vagyok jós és bármit is válaszolnék rá, az csupán egy érzelmi döntés lenne az én részemről is és mivel sokan megbíznak bennem, ezért fennállna a veszélye annak, hogy az én válaszom alapján ugyan ilyen érzelmi döntést hozna az illető is, aki a véleményemet kérte. Ezáltal pedig elkövetné azt a hibát, hogy egy esetleges jó vélemény hatására többet kockáztatna, mint amit megengedhet magának. Ezzel nemcsak anyagi kárt okoznék, hanem érzelmit is és könnyen előfordulhat, hogy pont egy ilyen döntés miatt mondaná azt valaki, hogy megbízhatatlan vagyok, vagy hogy miattam bukta el a pénzét. Itt jön be a képbe a másik dolog, amit említettem. Ugyanis nem ritkán találkozok blogok olvasásakor olyan kijelentésekkel, hogy X program örök életre szól, vagy ez még vagy 20 évig működni fog stb. Nem értem emberek hogy mernek ilyen felelőtlen kijelentéseket tenni, főleg olyan emberek, akikre szintén sokan hallgatnak. A másik „kedvencem”: ez a program biztonságos, nyugodtan befizethetsz és az utolsó, amikor azt tanácsolják, hogy fektess be jó sok pénzt és hónapokig ne vedd ki, mert az neked milyen jó lesz, ha majd 1 év múlva már milliókat fogsz keresni vele. Egy biztos, tőlem soha nem fogtok ilyen tanácsot kapni. Az én tanácsaimat fent olvashatjátok és azt bizton állíthatom, hogyha az ott leírtakat maradéktalanul betartjátok, akkor teljesen mindegy, hogy egy programról mit írnak, vagy mit jósolnak, mert a döntés mindig a Ti kezetekben lesz és Ti magatok gondoskodtok arról, hogy megóvjátok a tőkéteket és biztos nyereséget érjetek el. Persze ez nem egyik napról a másikra milliókat jelent, főleg ha $100-al indulsz, de a hangsúly nem is ezen van, hanem a biztos, hosszú távú és egyre növekvő nyereségen. Ha szerencsejátékra vágysz, akkor rossz helyen jársz.

7 hozzászólás a(z) “Kockázatkezelés” bejegyzéshez

 1. Laci

  Kedves Admin!

  A kockázatkezelés a tudatlanságra megoldás. A kockázatot vállalni és kezelni kell tudással. Csak az kockázatkezel aki nem ért a befektetésekhez. És pont ellenkező dologkat állítasz a bejegyzésben. A mai világ pont arra ösztönöz hogy kezelj kockázatot, mert bukni bűn. Ahelyett hogy megtanítanák a kockázat megélni. Szóval te csak diverzifikálj. Én tanulok és belevágok a legnagyobb kockázatokba.

  Ha nekem nem hiszel keresd meg Buffet gondolatait.

  Válasz
  1. pborisz Szerző

   “A kockázatkezelés a tudatlanságra megoldás”
   “A kockázatot vállalni és kezelni kell”
   Akkor most hogy is van?
   Kedves Laci!
   Köszönöm a véleményed! Sok sikert!

   Válasz
 2. Sztankó József

  Laci?

  Ezt komolyan gondolod?
  Elmondanád, hogy miben voltál már sikeres ezzel a
  Technikával?

  Válasz
  1. Admin Szerző

   Én tudom (pókeres) Laci, hogy nem Te írtad az első hsz-t, mert látom az e-mail címeket 😉
   A kételkedő Laci eltűnt.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.